Pensioensparen: tak 21, tak 23 of een combinatie?

Doe je aan pensioensparen via een tak 21-verzekering? Dan is je opbrengts nog steeds hoger dan bij een doorsnee spaarboekje maar zeker niet meer zoals vroeger. De gewaarborgde rentevoet staat op dit moment immers op een zeer laag peil. Voor wie bereid is wat meer risico te nemen, bieden we een aantal alternatieven in tak 23 of via een combinatie van een tak 21- en tak 23-product. Zo mik je op een hoger rendement.

Tak 21: Veilig maar beperkt rendement

Spaar je voor jouw pensioen met een tak 21-product? Dan bestaat de opbrengst daarvan uit twee delen: een gewaarborgde minimumrente en een variabele deelname in de winst. Deze laatste is afhankelijk van de resultaten van je verzekeringsmaatschappij en wordt elk jaar opnieuw vastgelegd. Ze is niet gegarandeerd en kan dus zelfs nul zijn.

Pensioensparen via een tak 21 is veilig en fiscaalvriendelijk, maar het rendement is momenteel eerder beperkt. De lage rentevoeten zijn een gevolg van de eurocrisis en de globale economische crisis die al ettelijke jaren aansleept. Kon je tot eind 1999 nog genieten van een gewaarborgde rentevoet van 4,75%, dan mag je tegenwoordig al blij zijn met een rentevoet van 0,4% tot 1%.

Ben je bereid om wat meer risico te nemen, dan kunnen we twee goede alternatieven bieden.

 

Tak 23: potentieel hoger rendement.

Bij een tak 23-verzekering hangt het rendement van je spaargeld af van de resultaten van één of meerdere onderliggende beleggingsfondsen. Het rendement kan hoger liggen dan bij een tak 21-verzekering, maar ook lager of zelfs negatief. Om te zien hoeveel risico je wil nemen, bepalen we samen eerst je beleggersprofiel. Zo weet je in welk type fonds je wil investeren en hoeveel.

Goed om weten: je kan de keuze van je fonds wijzigen tijdens de looptijd van het contract.

 

Combinatie tak 21 en tak 23: berekend risico

Bij ons kan je zowel contracten Pensioensparen, Langetermijnsparen als Individuele pensioentoezegging aflsuiten in een combinatie tak 21- tak 23. Zo kan je jouw spaargeld een extra boost geven door een stuk van je premie te investeren in een tak 23-luik, terwijl je op het tak 21-gedeelte een gewaarborgde rentevoet blijft genieten. Door jouw inleg te spreiden en omdat je over een langere termijn belegt, beperk je bovendien het risico in het tak 23-luik.

 

Ons persoonlijk advies

Wil je graag meer informatie en samen met ons nagaan wat interessant is voor jou? Maak dan vrijblijvend een afspraak met een van onze verzekeringsexperts voor een persoonlijk en professioneel advies.

Vragen?
Meer Info?

Laat je e-mailadres of telefoonnummer na.

Een Loois-specialist contacteert je binnen de 48h.